Mi okozza a szaruhártyafekély kialakulását, és hogyan kezelhetjük?

A szaruhártyafekély okainak és kockázatainak ismerete, illetve a következőkben felsorolt hatóanyagok jelentős mértékben segíthetnek a betegség kezelésében.

Mi okozza a szaruhártyafekély kialakulását, és hogyan kezelhetjük?

Mi az a szaruhártyafekély?

A szaruhártyafekély egy viszonylag gyakori betegség, mely a legtöbb esetben a szem sérüléséből, vagy kontaktlencse használatából eredő bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések következtében alakul ki. Néhány esetben autoimmun betegségekhez vagy szemszárazsághoz is köthető. A látásvesztés megelőzése érdekében a gyors felismerés és kezelés kulcsfontosságú. A szaruhártyafekély összetéveszthető egyes szemfertőzésekkel, illetve gyakori társbetegségei közé tartozik a kötőhártya-gyulladás és a szemhéjgyulladás.


A szaruhártyafekély kockázati tényezői

A szaruhártyafekély kialakulásának legnagyobb kockázatával azok a kontaktlencse viselők élnek, akik nem tartják be a megfelelő higiéniai gyakorlatokat a kontaktlencsék alkalmazását illetően, vagy alvás alatt is viselik a lencséket. A szennyezett vízzel való érintkezés, vagy egyes irritáló anyagoknak való kitettség, valamint a korábbi szemsérülések szintén növelik a kockázatot. A cukorbetegek, a kemoterápiás kezelés alatt állók, és az immunrendszeri problémákkal küzdők szintén a kockázati csoportba tartoznak.

A szaruhártyafekély leggyakoribb tünetei

A szaruhártyafekély tünetei közé tartozik az erős szemfájdalom, a szem vörössége, a homályos látás, illetve szaruhártyán látható fehér vagy szürke foltok. A betegek túlzott könnyezést, gennyes váladékozást, és fényérzékenységet is tapasztalhatnak. Ezek a tünetek azonnali orvosi beavatkozást igényelnek a további szövődmények elkerülése érdekében.

A szaruhártyafekély hagyományos kezelési módszerei

A szaruhártyafekély kezelése általában az azonosított fertőzés típusának megfelelően antibakteriális, gombaellenes vagy vírusellenes szemcseppekkel történik. Súlyos esetekben szájon át szedhető gyógyszereket is felírhatnak. A fertőzés kezelése után kortikoszteroid szemcseppek is javasoltak lehetnek a gyulladás csökkentése érdekében. Amennyiben a szaruhártya jelentős károsodást szenvedett, sebészeti beavatkozások, például szaruhártya-transzplantáció is indokolt lehet.

Életmódbeli változtatások, melyekkel segíthetjük a felépülést

A környezeti tényezők kezelése szintén kritikus: kerüljük az irritáló anyagokat, mint például a füst és a por. Alapvető a megfelelő higiénia és a smink alapos eltávolítása a nap végén, különösen kontaktlencse viselése esetében. Intenzív fókuszálás során, például monitor használatakor vagy olvasáskor, kerüljük a szem túlzott erőltetését, és alkalmazzunk megfelelő fényforrást. A szemtorna, vagy a rendszeres szünetek szintén segíthetnek a szövődmények megelőzésében.

Milyen étrendi tényezők és étrend-kiegészítők fokozhatják a kezelés hatékonyságát?

A-vitamin

Az A-vitamin alapvető fontosságú a szaruhártya egészségének megőrzéséhez. Szerepet játszik a nyálkahártya védelmében, így óvja a szaruhártyát a baktériumok, vírusok és gombák okozta fertőzésekkel szemben. Az A-vitamin támogatja a szaruhártya felületének gyógyulását, és csökkenti a további fertőzések kockázatát.

L-lizin

Az L-lizin egy alapvető aminosav, amely különösen hasznos a herpeszvírusok által okozott fertőzések kezelésében és megelőzésében, amelyek szaruhártyafekélyeket is okozhatnak. Gátolja a vírusok szaporodását, így csökkenti a kitörés súlyosságát és a visszatérés valószínűségét is.

Ajánlott termék: Crystal Amino Lizin Kapszula

C-vitamin

A C-vitamin létfontosságú a szövetek egészsége szempontjából, beleértve a szaruhártyát is. Erőteljes antioxidáns, amely segít védeni a szervezetet az oxidatív stressztől és a gyulladásoktól. Emellett elengedhetetlen a kollagén szintéziséhez, amely a szaruhártya szerkezetének alapvető összetevője, illetve kiemelten fontos a szaruhártya gyógyulásához és regenerálásához is.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak segítenek szabályozni a szervezet gyulladásos folyamatait, mérsékelve a krónikus gyulladásokat és elősegítve a gyógyulást, így bevitelük segítheti a szaruhártyafekély kezelését.

Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill

Kurkuma

A kurkuma aktív összetevője, a kurkumin, jól ismert erős gyulladáscsökkentő tulajdonságairól. Szaruhártyafekély esetén a kurkumin segít csökkenteni a gyulladást, és gyorsíthatja a gyógyulási folyamatot is.

Ajánlott termék: Mannavita Kurkunex

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK539689/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK574509/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK459283/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK532960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK493192/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK545278/

Fotó: Pavel Danilyuk

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 846 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute